Cask Cabernet 2011

12_CSK
Neohodnoceno

  • 2 446,28 Kč bez DPH
2 960 Kč
Kategorie: červená vína
Barva: Červené
Cukry: suchá vína
Typ vína: tiché
Zrání: dubový sud
 

Inglenook,Kalifornie,Nappa,Rutherford


85% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc, 3% Merlot


POZNÁMKY VINAŘE
Již po několik let se snažíme neustálým vylepšováním metod výroby vína stvořit Cabernet Sauvignon nejvyšší možné elegance. Ačkoli jsme měli letos o něco méně ovoce ke zpracování, byli jsme totiž při výběru kvality hroznů stejně nekompromisní jako obvykle, podařilo se nám díky nově zakoupenému lisu získat mnohem více aroma. Náš nový lis je totiž k ovoci jemnější a mnohem lépe zabraňuje oxidaci. Kromě této změny jsme se rozhodli uplatnit i jiný technologický způsob fermentace. Namísto použití předem stanoveného rozvrhu odpumpování, jsme hodnotili každý blok individuálně a ponechávali proces tak, abychom mohli ještě z dalšího zrání profitovat. Obě tyto metody velice ovlivnily kvalitu našeho Cabernetu. V letošním ročníku bylo k následnému zrání v dubu použito 50% nových sudů, z nichž bylo 85% francouzských a 15% amerických. Ročník 2011 byl každopádně velice složitý. Nejenže po celé období vegetace bylo chladno, ale dvě silné bouře, které přišly obě v kritickou dobu, výrazně zasáhly do procesu růstu hroznů. První bouře znamenala příval studených dešťů na začátku června. To vedlo ke špatnému vývoji některých částí vinic a tím výrazně zmenšilo úrodu. Druhá smršť proběhla na začátku října a odstartovala epidemii révokazu. Ačkoli byly všechny napadené kořeny rychle odstraněny, podepsala se i tato nepřízeň přírody výrazně na celkové úrodě sezóny 2011. Pozitivem na celé věci ale zůstává, že s menší úrodou kráčí ruku v ruce vyzrálost i hlubší intenzita vůní a koncentrace ovoce.

PROFIL VÍNA:

Vzhled:tmavě purpurová barva
Aroma:ostružin, třešní, černého rybízu a kůže
Chuť:červených plodů, koření a kávy se sytou strukturou s jemnými taniny
Zrání:v dubových sudech 85% franc. a 15% amerických, 50% nových
Projev:červené, tiché, suché
Výraz:komplexní, mohutné, ovocité s elegantní tříslovinou
Alkohol:14,2%
Objem:0,75

GASTRONOMIE:

Víno podávejte při teplotě16-18°C.
Doporučujeme k jehněčímu masu.

OCENĚNÍ:

Prague Wine Trophy 2011, Prague Gold, cenu obdržel ročník vína:2005

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Inglenook představuje jedno z nestarších a v kruzích odborné veřejnosti nejznámějších vinařství v Kalifornii. Už 140 let opouštějí toto vinařství legendární vína, která jsou vyráběna z hroznů přírodně chráněného klonu č. 29, odrůdy Cabernet Sauvignon. V Rutherfordu, samém srdci Napa Valley, zde vznikají pod dohledem uznávaného enologa Philippe Bescaulese vína patřící mezi světovou špičku.