Spumanti Dal Din

Popis vinařství Spumanti Dal Din

Pokud vyrazíme z Valdobbiadene a sledujeme křivolakou cestu po svažujících se březích řeky Piave, dorazíme až do okouzlujícího města Vidor, domova vinařství Dal Din. Hlava rodiny a vášnivý vinař Giuseppe Dal Din společně se svou ženou Lenou založili tento rodinný podnik již v roce 1960.

Následně se správkyní vinařství stala jejich dcera Norma alias "La Donna del Vino".  Její manžel Riccardo převzal zodpovědnost za celou produkci, obděláváním půdy počínaje a zpracováním hroznů konče a to včetně speciálního procesu výroby šumivých vín.

Mezi léty 2010 a 2011 zasáhla do vývoje vinařství vážná nemoc a vyřadila z běhu podniku dvě stěžejní a s podnikem Dal Din neodmyslitelně spojené postavy: Riccarda a Lenu. Od té doby převzaly otěže rodinného podniku Norma a její dcera Alessandra.

Z vinohradů rodiny Dal Din, které jsou situovány přímo v srdci velice významného terroiru, pochází hrozny zvané Valdobbiadene Prosecco superiore.  Zkušenosti společně s profesionální technologií a odbornými znalostmi, doplněné o hlubokou oddanost, neutuchající tvrdou práci a lásku k tradičnímu, i modernímu přístupu, stvořily společně víno, které zákazníkovi nabízí jedinečnou kombinaci kvality a významu.

Momentálně je rodině k dispozici vinohrad o celkové rozloze 10 hektarů. Veškerá vinná réva, kterou jsou pozemky osázeny, patří rodině Dal Din. Na základě tohoto nejen materiálního, ale také duchovního odkazu, se rodina Dal Din rozhodla sama vystoupit na mezinárodní scénu a spolu s kulturními hodnotami Itálie - svými víny propagovat image italských vín Prosecco.

 

Láska k zemi a tradici se spojila se zkušeností a společným úsilím daly vzniknout uměleckému dílu zvanému PROSECCO di Valdobbiadene.

 

Oblast Prosecco

Oblast Pedemontana Trevigiana a zvláště pak pohoří, které se táhne od Valdobbiadene po Conegliano, vyniká již po staletí svou výjimečností. Do této krajiny byly s obezřetnou péčí vetkány vinice, které svými geometrickými tvary dodnes určují celkový dojem, kterým tato krajina na cestovatele působí.

 

Zdejší půda vděčí za svou mimořádnou hodnotu pevninskému ledovci Piave Glacier, který tudy sestupoval v pravěkých dobách z Dolomitu. Přinesl s sebou živiny, kterými jsou dnes rostlinky révy Prosecco štědře obdarovávány a dávají tak vzniknout něčemu mimořádnému.

 

Nadmořská výška zdejšího pohoří kolísá od 50 do 500 metrů nad mořem. Ve Třetihorách svahy pohoří utvářely především minerály jako slín a pískovec. Povrch země je pokryt skalnatou horninou, jaká se vyskytuje na dně moře. Chemické složení horniny tak zde umožňuje hroznům rozvinout své charakteristické chutě a vůně až do rozměrů nesrovnatelných s jakoukoli jinou oblastí na světě. Když k tomu připočteme ještě zdejší jedinečné mikroklima a správnou a odborně provedenou dobu zrání, vznikne nám jedinečný produkt, který proslavil Prosecco po celém světě v podobě populárního Spumante.

 

Víno Prosecco

Skvělé víno nesoucí toto jméno je určeno už jen svým původem. To znamená odrůdou révy, krajem, kde roste, klimatem a lidmi, kteří se podílejí na jeho vzniku. Za domov vína Prosecco je považována vrchovina Carsic ležící severně od Terstu. Je nanejvýš pravděpodobné, že tento druh révy je potomkem římské odrůdy známé jako Pucinum. Svým charakterem je to prostá a vitální réva s poměrně dlouhými, volně uloženými hrozny. V plné zralosti mají její hrozny zlatavě žlutou barvu. Prosecco učarovalo všem, kteří hledají víno skvělého buketu rozličných jarních květin, medu a planých jablek.

 

Sklenička Valdobbiadene Prosecco naplněná překrásně slámově žlutou barvou, prostoupená nespočetnými řetízky šumících bublinek - to je jedna z čistých radostí, které nám pomáhají uniknout před starostmi všedních dnů; podle názoru rodiny Dal Din skutečná kultura pití vína spočívá v „pití radosti a potěšení.“

 

Už při prvním ochutnání Vás Prosecco učaruje svou jemností. Perfektně vyvážená kyselinka plná života spolu s některými pomíjivými chutěmi probudí ve Vašich chuťových pohárcích vyhaslou vášeň a zaplaví Vaše ústa sametovou měkkostí, která Vás bude svádět ochutnat znovu a znovu.

 

Prosecco určilo samo sebe jako nositele standardu šumivých vín zprvu v regionu Veneto, později v Itálii a následně i ve světě. Rychlý růst slávy a popularity ho přivedl z pozice aperitivu až na pozici průvodce nejvýznamnějších společenských akcí. Dveře se mu otevřely jak na soukromých, tak na formálních večírcích a Prosecco se tak stalo neodmyslitelným partnerem akcí na všech úrovních. Bublinky z Valdobbiadene dobyly doslova celý svět.

 

Každé víno má své specifické tóny a výraz. Metoda Charmat je ideálním způsobem, jak stvořit ovocité šumivé víno, jakým je například Prosecco; je to skutečně ta jediná a pravá metoda, která dokáže přenést originální prvky syrového ovoce do vína a poskytnout tak konzumentovi neopakovatelný zážitek.